Zevenbergen baalt van permanente verhuur van De Kristal
http://www.bndestem.nl/moerdijk/zevenbergen-baalt-van-permanente-verhuur-van-de-kristal~affad8a2/

ZEVENBERGEN - Het ontbreekt Zevenbergen aan een goed gemeenschapshuis. En nu is ook nog de grote zaal van De Kristal permanent verhuurd.

Stichting Stadsraad Zevenbergen is verbaasd en ontstemd over de verhuur van de grote zaal in multifunctioneel centrum De Kristal aan Karate Moerdijk.

De sportvereniging gaat de zaal permanent gebruiken. Daarmee gaat volgens Peter Numan van de stadsraad de enige niet commerciële ruimte in Zevenbergen verloren voor 'bijeenkomsten van algemeen belang'. ,,De kleinere zalen in De Kristal zijn geen reëel alternatief.''

De stadsraad uit het ongenoegen in een brief aan wethouder Eef Schoneveld en de raadscommissie Sociale Infrastructuur. ,,Het doel van de gemeente is om in alle kernen een gemeenschapshuis te hebben. Fijnaart heeft De Parel, Klundert De Niervaert, maar in Zevenbergen zijn wij als leefbaarheidsgroepering voor bijeenkomst nu aangewezen op commerciële ruimten.''

Bemiddeling

De gemeente verhuurt De Kristal aan Sportfondsen. Karate Moerdijk maakt al lange gebruik van de grote zaal, maar moet alle spullen na gebruik steeds opruimen. Door de nieuwe huurovereenkomst tussen Sportfondsen en sportclub hoeft dat niet meer. De gemeente Moerdijk heeft hier een bemiddelende rol in gespeeld. ,,Wij zijn ons ervan bewust dat de gemeente de laatste jaren niet of nauwelijks gebruik heeft gemaakt van De Kristal'', schrijft de stadsraad. ,,Maar dat mag geen argument zijn om deze gelegenheid aan de beschikbaarheid te onttrekken.''

Ontmoetingsplek

Numan noemt de bemiddelende rol van de gemeente ook opvallend, omdat in het Gebiedsplan Zevenbergen dat deze week is gepresenteerd het ontbreken van een goed gemeenschapshuis als een gemis wordt gezien. In het plan staan allerlei wensen voor de toekomst opgenomen, het is opgesteld met hulp van onder meer inwoners. Bewoners hebben aangegeven dat er in Zevenbergen 'duidelijk gemeenschapszin bestaat', maar dat het ontbreekt aan 'een duidelijke ontmoetingsplek'. De Kristal is ook te weinig bekend. 'De ambitie is om een geschikt gemeenschapshuis te vinden', meldt het Gebiedsplan.

Wethouder Schoneveld zegt dat er voor grotere bewonersbijeenkomsten in Zevenbergen wel degelijk alternatieven zijn. Hij noemt de Moerdijkzaal in het gemeentehuis en De Borgh.


Rolstoeler krijgt in juni assistentie op NS-station Zevenbergen
http://www.bndestem.nl/moerdijk/rolstoeler-krijgt-in-juni-assistentie-op-ns-station-zevenbergen~a11462a6/

ZEVENBERGEN - Rolstoelers kunnen vanaf juni op het NS-station in Zevenbergen assistentie aanvragen om in en uit de trein te komen. Mogelijk rijden vanaf dit najaar weer sprinters met een lage vloer op het traject tussen Roosendaal en Dordrecht.

Dat antwoordt staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) op vragen van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer.

Door de invoering medio december van de nieuwe NS-dienstregeling is de toegankelijkheid voor mindervaliden op de stations in Zevenbergen, Lage Zwaluwe en Oudenbosch aanmerkelijk verslechterd.

Er rijden geen sprinters meer met een lage vloer. ProRail verhoogde enkele jaren geleden nog de perrons in Zevenbergen om ze goed op deze treinen te laten aansluiten. De oudere treinen die nu rijden hebben een hogere vloer, waardoor het voor rolstoelers onmogelijk is zelfstandig te reizen. Ook kunnen mindervaliden geen assistentie aanvragen, iets dat bijvoorbeeld wel mogelijk is op de stations in Roosendaal en Etten-Leur.

De verminderde toegankelijkheid leidde tot een reeks vragen, onder meer vanuit de Stadsraad Zevenbergen, Moerdijkse gemeenteraad, Provinciale Staten en dus ook de Tweede Kamer. De Moerdijkse wethouder Thomas Zwiers is blij met de toezegging van Dijksma dat de toegankelijkheid zal worden verbeterd.